Samenwonen met een kerkuil

Op het Landgoed  Ennemaborg in Midwolda, een van de mooiste bezittingen van Het Groninger Landschap, kun je nu ook logeren. In de voormalige werkschuur is na een ingrijpende verbouwing een prachtige vakantiewoning gereed gekomen: De Kerkuil. Miranda Withoff-Wiering, medewerker erfgoed bij Het Groninger Landschap, vertelt er meer over.

Samenwonen met een kerkuil
Samenwonen met een kerkuil

Werkschuur

De entree tot het landgoed is monumentaal. Eerst ga je een bruggetje over, dan passeer je een elegant zwart-metalen hekwerk met aan weerszijden in sierlijke witte letters de woorden Ennema en Borgh. Vervolgens heb je uitzicht op een fraai pand dat oprijst achter een groot grasperk met stinsenplantjes. Rechts van dit voormalige adellijk onderkomen bevindt zich het koetshuis, waarin nu een bezoekerscentrum is gevestigd. En links, achter de heg bij het hertenkamp, is het dak zichtbaar van de werkschuur. De voormalige werkschuur beter gezegd, want behalve als kantine en opslagplaats voor de vrijwilligers van Het Groninger Landschap herbergt de schuur nu ook een grote, splinternieuwe vakantiewoning. En een nestkast voor de kerkuil.

Tekst gaat verder onder foto's.

Sjiek

Het Groninger Landschap heeft het Landgoed Ennemaborg in 1965 gekocht. Behalve de borg en het koetshuis omvatte de aankoop ook twee arbeiderswoningen - net buiten het landgoed gelegen - en drie boerderijen. Twee boerderijen zijn verkocht, de derde is verhuurd, evenals de woningen.

Miranda Withoff-Wiering steekt van wal met een aardig weetje. ‘Er is in de loop der eeuwen veel veranderd rondom het landgoed. Lange tijd grensde het gebied aan de achterzijde aan de Dollard. Nadat de Dollard zich eenmaal teruggetrokken had, werd ergens in de achttiende eeuw besloten om de hoofdingang van de borg naar de achterzijde te verplaatsen. Wat nu de voorkant van Landgoed Ennemaborg is, daar bij dat mooie hek, was vroeger dus de achterkant.’ Overigens herinnert de buitenkant van de borg in niets aan de oude situatie. Er is geen ingang meer aan de kant van de oprijlaan, je ziet er zelfs geen sporen meer van. Na de aankoop in 1965 is de borg is gerestaureerd en is het park, dat enigszins verwaarloosd was, in zijn achttiende-eeuwse allure hersteld. Dat is goed te zien als je even om de borg heenloopt. Daar is een lange, kaarsrechte oprijlaan die het park in tweeën deelt. ‘Hoe langer de oprijlaan, hoe sjieker het was in de 18de eeuw. Deze is drie kilometer lang en ze is mooi behouden gebleven.’ In het verlengde van het park bevindt zich een bos dat 150 jaar geleden is aangeplant voor de houtkap. De bomen staan er nog steeds netjes in rijtjes.

Vanuit de Kerkuil zie je niet alleen de borg, je hebt ook uitzicht op een grote, omhaagde tuin met verschillende oude fruitbomen vol kwetterende vogels. - Miranda Withoff - Wiering

Kerkuil

De werkschuur heeft niet het historische karakter van de borg en het koetshuis, vertelt Miranda. ‘De schuur is gebouwd in de jaren ’80 voor een groep mannen die voor ons het bosonderhoud deed. Later hebben we konikpaarden op het landgoed gebracht die nu een deel van het onderhoud doen. Dat werkt heel goed en alle wandelaars die het landgoed bezoeken vinden het heel leuk dat ze er rondlopen. De werkschuur is in die tijd vooral een opslagplaats voor werktuigen van vrijwilligers geworden. ‘En er woont al heel lang, belangrijk detail, een gezinnetje kerkuilen. Het was even spannend of ze zich door de verbouwing van de werkschuur zouden laten afschrikken, maar dat bleek niet het geval. Ze zijn weer terug. Vandaar dat de woning ook de Kerkuil heet. Vakantiegangers kunnen via een apart tv-kanaal de gebeurtenissen in de nestkast volgen.’

Waarom is er gekozen om een vakantiewoning in de werkschuur te realiseren? ‘Dat heeft een nogal pragmatische achtergrond. We hebben aardig wat kosten aan het landgoed en daar wilden we graag wat inkomsten tegenover stellen. En gezien de prachtige omgeving hier dachten we al snel aan een vakantiewoning. We hebben architectenbureau +Peil gevraagd om voor ons een ontwerp te bedenken voor een gelijkvloerse woning voor acht personen. Het is geweldig mooi geworden. En alles energieneutraal en gasloos natuurlijk.’

Verhaal

Kijk je vanuit het raam in de woonkamer van de Kerkuil naar buiten, dan zie je niet alleen de borg, je hebt ook uitzicht op een grote, omhaagde tuin met verschillende oude fruitbomen vol kwetterende vogels. Die tuin is een voorbode van wat je verder op het landgoed verwachten kan.

‘Je loopt vanuit de woning zo het landgoed op met een heel bijzondere flora en fauna. Met in het najaar zo’n 200 soorten paddenstoelen en in het voorjaar is het hier een zee van stinsenplanten. Er leven kleine en grote bonte spechten, in de grachten en vijvers vind je allerhande watervogels en kikkers, de nachtegaal kun je hier horen, dassen wonen er ook en vleermuizen... Er lopen verschillende mooie wandelroutes door het park. Het verbaast me daarom niks dat de woning al dertig keer is geboekt nog voordat ze is opgeleverd! We hebben hier echt iets goeds te bieden.’

Dit verhaal verscheen eerder in het magazine van Buitenleven Vakanties. Tekst: Dirk van Ginkel.

Ook samenwonen met een kerkuil? op deze historische plek verblijven? Vakantiewoning De kerkuil is geschikt voor 8 personen.