Minimale footprint
Net zo gemakkelijk als dat je om je heen kijkt om te zien wat de weersomstandigheden zijn, zo gemakkelijk pas je zelf dit flexibele huis aan, aan het seizoen of activiteit, zonder dat daar kunstmatige klimaatbeheersing voor nodig is. En dat is een groot voordeel, want energieverspilling vindt daardoor niet plaats. De flexibiliteit van het ontwerp creëert maximale mogelijkheden op een minimale footprint, zowel door de werkelijke ruimte die het huis inneemt, als het energieverbruik. Een efficiënte Noorse houtkachel zorgt op koudere dagen voor warmte. En op warme dagen rol je het huis gewoon open.
Optimale verbinding tussen binnen en buiten
Cabin AnnA, naar ontwerp van Caspar Schols, bestaat uit een buitenschil van hout en een binnenschil van glas. Elke schil bestaat uit twee gelijke delen. Schuif je de twee houten delen tegen elkaar aan over de twee aaneengesloten glazen binnendelen, dan ziet het er uit als een charmant huisje. Wanneer de glazen en houten schil beide zijn gesloten, is het een gezellige plek en ben je beschermd tegen alle weersomstandigheden. Wil je wat meer ‘buiten’? Dan rol je een schil naar de plek waar jij hem hebben wilt. Wanneer de glazen schil is gesloten en je de houten schil open rolt, heb je een optimale lichtinval en zit je lekker beschut als het regent en hard waait. Slapen onder de sterrenhemel? Dat kan heel goed onder het glas. Is het warm? Dan schuif je de deuren wat open. Is de houten schil gesloten en is het glazen deel open? Dan heb je een grote ruimte die geschikt is voor alle binnen activiteiten. Bij een open houten en glazen schil, sta je volledig in verbinding met de natuur. Het huis is een luxe buitenruimte geworden en je beleeft de natuur van ‘s morgens vroeg tot ’s avond laat.
Charmant huisje
Ooit is cabin AnnA bedoeld voor de moeder van Caspar. En deze moest voldoen aan een heel pakket van wensen en eisen. Zo was er de wens om in het huisje te slapen en eenmaal in het huisje, het gevoel van buiten te ervaren. Ze wilde er zomer en winter kunnen verblijven, in het zonnetje of bij een houtvuur, er kunnen lezen, schilderen en ontspannen. Zeven maanden lang werkte Caspar Schols aan de voorbereiding en de bouw, met hulp van familie en vrienden. Met succes: het huisje kreeg nationaal en internationaal veel aandacht in de pers, op internet en in de vakbladen, en werd zelfs genomineerd voor een architectuurprijs.
Het huis voor zijn moeder is de oerversie. Versie 2 is, onder andere, uitgebreid met een ligbad in de vloer en een hoogslaper. Versie 3 heeft voor gasten bij Buitenleven Vakanties, nog meer comfort, zoals een grotere keuken en een inpandige douche en toilet. Het is de bedoeling dat cabin AnnA zelfvoorzienend zal zijn qua stroom en water. En dat hij geheel in Nederland wordt gemaakt, met productiehout van Staatsbosbeheer als belangrijkste bestanddeel.